Διαμαντίδης vs Σπανούλης (The Finals edition)

Εικόνα

Το πιο επαναλαμβανόμενο δίλημμα της τελευταίας τετραετίας είχε όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μια απάντηση.

Αυτή τη φορά ουσιαστικά δεν υπήρξε δίλημμα καθώς υπήρξε κραυγαλέα διαφορά στο παρκέ. Μια διαφορά που αποτυπώθηκε και στη στατιστική. Τι έκαναν λοιπόν, στον πόλεμο οι δύο στρατηγοί των αιωνίων; Χωρίς πολλές αναλύσεις πάμε να κάνουμε ένα γρήγορο rewind:

 

Game 5 

Διαμαντίδης 11 πόντους, 6/6β, 1/2δ, 1/3τρ, 2ριμπ, 7 ασ, 3 κλεψ, 2 λάθη, αξιολόγηση 20,  χρόνος συμμετοχής 27:50

Σπανούλης 6 πόντους, 4/6 βολές, 1/3δ, 0/4 τρ, 3 ασίστ, 2 λάθη, αξιολόγηση 3, χρόνος συμμετοχής 27:38

 

Game 4

Διαμαντίδης 13 πόντους, 3/4β, 2/5δ, 2/4τρ, 4 ριμπ, 6 ασ, 1 κλ, 5 λάθη, αξιολόγηση 14,  χρόνος 37:17

Σπανούλης 1 πόντος, 1/2β, 0/6δ., 0/4τρ., 2 ριμπ., 7 ασίστ, 2 λάθη, αξιολόγηση -3, χρόνος 30:57

 

Game 3

Διαμαντίδης 18 πόντους, 8/8β., 2/2δ., 2/5τρ., 4 ριμπ, 6 ασίστ, 5 λάθη, αξιολόγηση 23, χρόνος 38:32

Σπανούλης 14 πόντους, 5/8β., 3/7δ., 1/5τρ., 2 ριμπ., 5 ασίστ, 2 κλεψ, 4 λάθη, αξιολόγηση 10, χρόνος 25:43

 

Game 2

Διαμαντίδης 12 πόντους, 2/2β., 2/3δ, 2/3τρ., 1 ριμπ., 3ασ., 1 κλεψ, 4 λάθη, αξιολόγηση 15, χρόνος 29:56

Σπανούλης 12 πόντους, 4/6β., 1/4δ., 2/5τρ., 3ριμπ, 4 ασιστ, 1 κλεψ, 2 λαθη, αξιολόγηση 14, χρόνος 24:31

 

Game 1

Διαμαντίδης 9 πόντους, 3/3β., 3/3δ., 0/3τρ, 1 ριμπ, 6 ασίστ, 2 κλεψ, 2 λαθη, αξιολόγηση 15, χρόνος 32:17.

Σπανούλης 7 πόντους, 2/4β., 1/4δ., 1/6τρ, 1 ριμπ., 4 ασίστ, 1 λαθος, αξιολόγηση 0, χρόνος 30:07.

 

Στη σούμα, το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό υπέρ του Διαμαντίδη που ενδεχομένως έκανε ένα από τα καλύτερα τελειώματα της καριέρας του! Στα 34 του με αφόρητη πίεση πάνω του, έχασε μια βολή (!), πέντε δίποντα, με εκπληκτικά ποσοστά σε δίποντα, τρίποντα και 5,6 ασίστ ανά αγώνα! 

Στον αντίποδα, ο Σπανούλης αποδεικνύεται πόσο φανερά επηρεασμένος ήταν ψυχολογικά από τα τραγικά ποσοστά στις βολές, και το γεγονός ότι συνολικά τελείωσε τους τελικούς με 10/48 σουτ, δηλαδή σχεδόν 20%… 

 

ΣΥΝΟΛΟ

Διαμαντίδης: 63 πόντους, 22/23 βολές, 10/15 δίποντα, 7/18τρ., 12 ριμπάουντ, 28 ασίστ, 6 κλεψίματα, 18 λάθη, αξιολόγηση 87, χρόνος συμμετοχής 165:42 (μέσο όρο 33:08)

Σπανούλης: 40 πόντους, 16/26 βολές, 6/24 δίποντα, 4/24 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 23 ασίστ, 3 κλεψ, 11 λάθη, αξιολόγηση 24, χρόνος συμμετοχής 138:56 (μέσος όρος 27:07).

 

Τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι αριθμοί; Ότι ο Διαμαντίδης είναι σήμερα καλύτερος παίκτης του Σπανούλη; Προσωπικά, έχω εκφράσει την άποψη ότι ο 3D είναι ο αθλητής-μετά τον Γκάλη- που πέρασε το ελληνικό μπάσκετ σε ένα άλλο επίπεδο. Είναι ο «Ομπράντοβιτς» των αθλητών, αν μπορεί να γίνει τέτοιος παραλληλισμός. Κι ο Σπανούλης είναι αυτός που άλλαξε την ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού κι ό,τι καλύτερο σαν ταλέντο έχει να επιδείξει ο ελληνικός αθλητισμός αυτή την εποχή.

Το τι συνέβη σε αυτούς τους τελικούς είναι μια εντελώς ξεχωριστή ιστορία που ενδεχομένως να σηματοδοτήσει και αλλαγές. Αλλά δε μπορεί να αποτελεί καν κριτήριο για την οποιαδήποτε απόφαση παρθεί σχετικά με το μέλλον του Vspan… 

Ένα σχόλιο

    • freebilly14

      Θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα. Αλλά περιμένει μηπως βρει καλύτερες προτάσεις γνωρίζοντας οτι γκαρντ με τις δικές του δυνατότητες δεν κυκλοφορούν πολλά στην Ευρώπη

  1. TonyIV

    Ο Διαμαντίδης πρέπει να βρει βοήθεια στην περιφέρεια…έχει ξεζουμιστεί εντελώς.Περιμένω να δω τι κινήσεις θα δούμε στα γκαρντ το καλοκαίρι.

    Από εκεί και πέρα η σύγκριση μεταξύ Διαμαντίδη-Σπανούλη θεωρώ πως είναι άδικη και για τους δύο…οι Παναθηναϊκοί πρέπει να παραδεχτούμε πως ο Σπανούλης έχει κάνει τεράστιο επίτευγμα με τα δύο ευρωπαϊκά με τον οσφπ και έχει εξελιχτεί σε μια πολύ σημαντική μορφή για το σύγχρονο ελληνικό μπάσκετ…

    Και επίσης θέλω να πω και κάτι άλλο που με τρώει.Αυτό το ταμπού που κυριαρχεί από τους πάντες με το «ο αξεπέραστος Γκάλης» κάπου κάπου πρέπει να σταματήσει…σίγουρα ήταν μεγάλη μορφή όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τον έχει ξεπεράσει ο Διαμαντίδης…δηλαδή τι άλλο πρέπει να κάνει ας πούμε?

    Έχει πάρει ευρωπαϊκό με την εθνική,έχει πάει σε τελικό Μουντομπάσκετ αποκλείοντας τις ΗΠΑ(ακόμα δεν το έχω πιστέψει)έχει πάρει 3 ευρωπαϊκά με τον σύλλογο(ο Γκάλης κανένα) και 8 πρωταθλήματα…

    Σίγουρα οι 30αρες του Γκάλη είναι εντυπωσιακό φαινόμενο,αλλά άλλη η τότε εποχή που το μπάσκετ ήταν πιο άναρχο και άλλο τώρα που οι άμυνες μασάνε σίδερα…

    Μην φοβόμαστε να το πούμε…ο Διαμαντίδης είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών…

    • freebilly14

      Άλλη εποχή, αλλο μπάσκετ. Άλλη βαρύτητα οι επιτυχίες του τοτε. Και επισης δε μπορει να μετράνε ΜΟΝΟ οι τίτλοι. Προσωπικα θεωρώ ότι ασχολουμαι με το μπάσκετ εξαιτίας του Γκάλη. Και χαρη στον Ομπράντοβιτς κυρίως έμαθα πώς εξελίχθηκε το άθλημα… Ο ΔΔ είναι πρότυπο γιατί ήταν ο πρώτος προπονητής που ειδα να παιζει μπάσκετ…

  2. ΚΩΣΤΑΣ

    Μπράβο στους αδελφούς Αγγελοπουλος! Το 50-50 η το 60-40 άμα θες.. τελικά δύσκολα χωνευέται στο λιμάνι και το βλέπουμε και στην μπάλα οταν ενας διαιτητής τους παίζει 50-50. Απειλούν οτι δεν θα πανε παίκτες στην εθνικη ομαδα για να παρουν τα σφυρηγματα αυτοι καταβάθος.. και μην ακουω Βλακειές για ασφάλεις και τέτοια παικτης του ολυμπιακού μου το είπε πανω σε αυτο πατάνε απλώς (για την ανδρών λέω πάντα, και να λεγα οτι ο παο εχει καμια φοβερή εύνοια παει στο καλό στον αγώνα του σεφ με σκόρ 65-67. Ολυμπιακό επαιξε καθαρά εγω ετσι το είδα) και για να μην παρεξηγούμε αεκ ειμαι. Αμα θες πες μου την γνώμη σου

    • freebilly14

      Ο συσχετισμός που κάνεις δεν έχει νόημα. Όπως δεν εχει νόημα και όσα κάνουν στον Ολυμπιακό. Τα περί ασφαλείας είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

      • ΚΩΣΤΑΣ

        τι εννοεις ? αφου όλα γινανε μετα τον τεταρτο τελικο(στην μπαλα οταν τους παιζουνε 50-50 γκρινιαζουνε το εχουμε δει πολλες φορες το εργάκι)

  3. Χάρης

    καλησπέρα ποιο ειναι το κασέ του φωτη κατσικάρη και ποσες πιθανότητες δίνεις να ειναι ο αντικαταστάτης του Μπαρτζώκα?

  4. Dexterius

    Αν ο Παναθηναικος ειχε θυσιασει 1-2 χρονιες, αποκτωντας παιχτες που θα μπορουσαν να υποκαταστησουν το Μητσο για αρκετα λεπτα σε ενα παιχνιδι, τωρα ο ΔΔ θα ειχε 5 ευρωλιγκες κι ο ΠΑΟ 8 αστερια…Οπως ελεγε καποτε ο Ξανθος για τον Γκαλη, πως οταν πατησει τα 35 θα δουμε τον τελειο playmaker, ετσι και με εναν ΔΔ του 20λεπτου θα βλεπαμε υπερπαικτη ετων 35!

    ΥΓ. Γενικα παντως, μονο τη χρονια του Βερολινου δεν τον καψαμε τον Δημητρη (λογω απιστευτου πλουραλισμου απο το 1 ως το 3)..Παντα χρησιμοποιουνταν πολυ παραπανω απο οσο θα επρεπε…Ο Παπαλουκας πχ επαιζε 25 λεπτα στις δοξες του, ο Μητσος παντα 32+ τουλαχιστον…Τωρα ο Σπαν παιζει 25, ο Διαμαντιδης παλι 33, 34…Γιαπωνεζικο αμαξι αθανατο ο Μητσαρας!

  5. NBA

    ΠΑΝΤΩΣ ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΡΑΞΕΙ ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΓΩ ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟ ΝΒΑ ΟΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΜΑ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΜΠΑΣΚΕΤ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΘΟΥΜΕ ΑΠ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΔΩ ΠΕΡΑ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΕΙΧΕ Μ.Ο. 60 ΠΟΝΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ..

  6. ARHS

    Vasilh eipes oti ton spanouli to chalaei h acharisteia!!! to gegonos ths 5hs fevrouariou tou 2010 sta apodythria htane isws enas apo tous shmantikous logous pou ton esprwksan na parei thn apofasei na fygei apo pao?

  7. ΠΑΝΟΣ

    ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΑΣΤΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟ ΞΕΡΩ ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ ΑΥΤΟ!! ΣΤΟ ΠΑΡΑ-ΠΕΝΤΕ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ!!

  8. ΠΑΝΟΣ

    Γεια σου Βασιλη ερώτηση με ρισκο αν πιστευεις οτί θα μεινει ο σπανουλης στον ολυμπιακο(παρα το πρεσινγκ της εφες) αλλα και απο τον ιδιο που εχει ξενερωσει με τους γαυρους που τον βριζουν!! και 2ον ο σπανουλης δεν ηξερε που πηγαινε το καλοκαιρι του 2010? φεβρουαριο του 2009 οι παικτες του ολυμπιακου τρωγανε καρεκλες στο ελληνικό μετα την απώλεια κυπελλου απο τους οπαδους τους! Εχει θιχτει σαν προσωπικοτητα παντως δεν σεβαστηκε Ζελικο που του ειχε πει οτι θα μεινει και χρησιμοποιει οτι μπορει να μην παει στην εθνικη επειδη δεν το σεβονται!

    • freebilly14

      50-50 θα έδινα για να μείνει. Εξαρτάται απο συμπεριφορες… Ο Σπανουλης νιώθει δικαιωμένος που πήγε στον Ολυμπιακό οπότε δεν έχει λόγο να μετανιώνει.

      • ΠΑΝΟΣ

        ΤΟΝ ΒΡΙΖΟΥΝΕ ΣΤΟ facebook ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΕΦΑΓΕ ΠΟΛΥ ΒΡΙΣΙΔΙ ΑΠΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΚΑΡΑ-ΧΑΛΑΣΕ ΜΕΤΑ ΤΟ »ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ» ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΟ

      • freebilly14

        Αλήθεια είναι όσα λες. Έχει αλλάξει το κλίμα
        Και τον χαλάει η αχαριστία…

Σχολιάστε